עסקים משפחתיים הם קונספט מורכב: מצד אחד הזדמנות לעבוד עם האנשים הקרובים לנו ביותר ולרתום את הלכידות המשפחתית לטובת העסק, ומצד שני קיים גם החשש מפני זליגה של קונפליקטים במקום העבודה אל חיי המשפחה, וגם להפך, מתחים משפחתיים שעלולים להעיב על האווירה בעסק לפגום באפשרות לממש את הפוטנציאל שלו. כדי להבטיח שהעסק המשפחתי יתנהל באופן מיטבי, כדאי ליישם את 5 הטיפים הבאים:
1. לא בלי תוכנית עסקית
יש לא מעט עסקים שמוקמים על סמך תחושת בטן, אמונה בכישרון או כחיקוי לעסקים מצליחים אחרים. לאינטואיציה יש תמיד מקום בקבלת החלטות, כישרון משמעותי הוא בהחלט בסיס איתן לעסק וגם תחום שיש בו ביקוש רב למוצרים ושירותים עשוי להיות מתגמל מאוד – אבל אסור, פשוט אסור, להקים עסק משפחתי בלי תוכנית עסקית מפורטת.
הסיבה לכך פשוטה: למשפחה, במקרים רבים, יש נטייה לתמוך בנו ולִרְצוֹת לְרָצוֹת אותנו. ההתלהבות הטבעית לקראת הקמת עסק חדש מדבקת וסוחפת, ואין מנגנוני הגנה חיוניים שימנעו טעויות יקרות. תוכנית עסקית תעזור לנו להשקיע את כל המשאבים הדרושים בעסק החדש על סמך נתונים מדויקים ותמונת מצב ריאלית.
2. לא להכריח בני משפחה לקחת חלק בעסק
טיפ חשוב מאוד גם למי רוצה לפתוח עסק משפחתי וגם כשכבר יש עסק כזה.
בלא מעט מקרים, המשפחה לוחצת מאוד גם על מי שמעדיף לממש את היכולות שלו במקומות אחרים להצטרף לעסק ולעבוד עם כולם. זוהי טעות כפולה: מצד אחד כופים על אותו בן משפחה להיות במקום שהוא לא באמת רוצה להיות בו, ובעצם פוגעים באיכות החיים שלו וביכולת לרוות נחת מלאה מעבודה. מצד שני הנוכחות שלו בעסק, גם אם הוא בעל יכולות גבוהות, עלולה להיות לא פרודוקטיבית עקב חוסר שביעות הרצון – ולכן מומלץ בחום לא לאלץ אף אחד ואף אחת לעבוד בעסק המשפחתי.
3. להיעזר במומחים חיצוניים

בעסקים משפחתיים רבים יש נטייה להסתמך רק על בני המשפחה. הנטייה הזו מובנת, בעיקר בגלל הקושי לתת אמון באנשים מחוץ למשפחה – אבל אנחנו חיים בעידן שבו ניהול עסק מחייב הישענות על מיומנויות רבות מאוד, חלקן ספציפיות מאוד, ולכן יש מצבים שבהם רצוי להיעזר גם במומחים חיצוניים.
חשוב להדגיש שלא מדובר דווקא בהעסקת עובדים שאינם חלק מהמשפחה, למרות שכמובן גם זאת אופציה. בעיקר כדאי להיעזר בייעוץ עסקי מקצועי לטובת השבחת הניהול או בהוצאת עבודות כמו עיצוב גרפי, יצירת סרטוני תדמית או קידום אתרים למומחים בתחום (בחלק מהמקרים, אגב, אפשר למצוא בפלטפורמות של שירותי פרילנסרים דוגמת FIVERR עבודות מקצועיות מאוד במחירים נמוכים להפליא).
4. חלוקת תפקידים עניינית
מוקש מסוכן במיוחד עבור כמעט כל עסק משפחתי הוא עירוב נושאים אישיים בהחלטות החשובות. בפרט רצוי מאוד להיזהר ממצב שבו מינוי בעלי תפקידים בעסק מושפע מעניינים משפחתיים ומהצורך לשמור על כבודו של בן משפחה כזה או אחר. גם חלוקת תחומי הסמכויות חייבת להיות עניינית – אחרת כל בני המשפחה ישלמו מחיר יקר עקב הביצועים הירודים של העסק.
5. תקשורת חיובית
הבסיס לחיי משפחה מיטיבים הוא תקשורת חיובית ומקרבת. גם כשהמטרה היא פעילות עסקית יעילה נדרשת תקשורת שכזו – כך שעבור עסקים משפחתיים הקפדה על תקשורת חיובית היא כבר חובה. חשוב להדגיש שלא אצל כל אחד וכל אחת זוהי הנטייה הטבעית, ובמיוחד בסביבת עבודה לחוצה או כשבמשפחה מצטברים משקעים לאורך שנים רבות. יחד עם זאת אפשר להתאמן על כך, וגם להיעזר במומחים חיצוניים כדי לשפר את התקשורת הבינאישית ואת האינטראקציות בעסק ובמשפחה.