רכיב אלקטרוני הוא למעשה עצם אלקטרוני המשמש ליצירת מכשירים אלקטרוניים. מספר רכיבים אלקטרוניים המחוברים יחד יוצרים מעגל אלקטרוני, ואלו הם היוצרים את האמצעים הטכנולוגיים שחיינו תלויים בהם, כמו הטלפון הנייד, המתג של האור או מסך הLCD שלכם. רכיבים אלקטרוניים ניתן למצוא כמעט בכל תעשייה, ואלו מורכבים בעזרת ציוד אלקטרוניקה כמו קבלים, טרנזיסטורים, דיודות וסלילים.
החידושים והשימושים של רכיבי אלקטרוניקה
ככל שהטכנולוגיה מתקדמת, כך גם תחום המיקרו-אלקטרוניקה. רכיבי האלקטרוניקה הופכים קטנים יותר ויותר, ולמעשה זעירים ממש, ותורמים לפיתוח של חידושים טכנולוגיים פורצי דרך. כך אנו זוכים לטלפונים ניידים מתוחכמים, למחשבים ניידים קטנים ויעלים, או לטלוויזיות LCD ההופכת שטוחה יותר ויותר.
אלו רק חלק מהחידושים הכי חמים בתחום:
- הדפסת רכיבים אלקטרוניים – במסגרת מחקר פורץ דרך שנערך בארה"ב, גילו את הדרך להדפיס רכיבים אלקטרוניים על גבי היד. מה זה אומר? לדוגמה, שחיילים בשדה הקרב יוכלו להדפיס על ידם חיישנים. אותם חיישנים יוכלו לעזור להם לגלות חומרים כימים או ביולוגיים, ואף יוכלו להטעין דרכם מכשירי אלקטרוניקה באנרגיה סולארית. ההדפסות האלו, אגב, הן זמניות וניתן לגרדן מהעור או לשטוף במים.
- חוטי מתכת דקיקים – פותחה שיטת ייצור חדשה להפקת חוטי מתכת טהורים ודקיקים, בגודל הרבה יותר זעיר מחוטים קיימים. שיטה זו מאפשרת להקטין עוד יותר את רכיבי האלקטרוניקה ולייעל את מספר השבבים על כל יחידת שטח.
- רכיב אלקטרוני זעיר בכיוון אחד – בשנים האחרונות פותח רכיב אלקטרוני זעיר, המוליך זרם חשמלי בכיוון אחד. זוהי למעשה הדיודה המוכרת בגרסה הרבה הרבה יותר קטנה, בגודל של מולקולה אחת, והיא תשפיע רבות על פיתוח מכשירים אלקטרונים והפיכתם לקטנים ויעילים יותר.
- ייעול רכיבי FPGA – רכיבים אלו הם למעשה רכיבים מיתכנתים קטנים, החזקים מאוד בתחום התקשורת. נעשה בהם שימוש בתשתיות התקשורת, בסיסי נתונים, תשתיות ענן ובינה מלאכותית. כיום, נעשה מאמץ לפשט ולייעל את מערכת אספקת הכוח לרכיבים אלו. כך נזכה למוצרים אלקטרוניים בהם מערכת אספקת הכוח תופסת שטח קטן יותר, ולכן גם חסכונית וקלה לניהול.
סוגים של רכיבי אלקטרוניקה
רכיבי אלקטרוניקה נמצאים כמעט בכל דבר (אם לא בכל דבר) המשלב בו איזשהו פן אלקטרוני. נהוג לחלק את סוגי הרכיבים לכמה קטגוריות, ביניהן:
- רכיבים פסיביים – כמו המתג, השנאי, הנגד והקבל
- רכיבים אקטיביים – כמו הטרנזיסטור שחולל מהפכה בעולם האלקטרוניקה ובתעשיית המחשבים, או הדיודה הפועלת כשסתום חד כיווני.
- רכיבי תצוגה – ואלו הם נורות חשמל, LCD, או דיודה פולטת אור
- רכיבים אלקטרומכניים – כמו המיקרופון, הרמקול, מנוע חשמלי או ממסר
- רכיבים פוטואלקטריים – לדוגמה פוטודיודה (גלאי אור), LED, לייזר או רכיבים אופטיים
- רכיבים תרמואלקטריים – כמו צמד תרמי (המשמש, לדוגמה, למד טמפרטורה) או נתיך המגן מפני זרמי יתר