פגישה ראשונה עם פסיכולוג/ית היא בדרך כלל מלאת חששות. גם כשכבר החלטנו ללכת לטיפול, נותרה החלטה לא פחות חשובה – איך למצוא פסיכולוג מומלץ, שגם יתאים לנו ברמה האישית?
יכול להיות שכבר המטפל הראשון איתו תפגשו יהיה בדיוק בשבילכם, ויכול להיות שתעברו מספר מטפלים עד שתמצאו מישהו שמתאים לכם. המאמר הבא ינסה לעזור לכם להבין על מה חשוב להסתכל כשבוחרים פסיכולוג.
המלצות מפה לאוזן
כשזה נוגע לפסיכולוג מומלץ, המלצות מפה לאוזן מאוד חשובות ויכולות לעזור משמעותית, שכן אנחנו מקבלים דעה כנה ממישהו שאנחנו מכירים וסומכים עליו. אם אתם חשים בנוח, נסו לגשש בין חברים ומכרים לגבי פסיכולוג מומלץ. בכל מקרה, זכרו תמיד שפסיכולוג אחד יכול להתאים לאדם אחד ולשני לא, כך שקחו כל המלצה בערבון מוגבל.
תעודות
טרם הפגישה הראשונה, כדאי לוודא שהפסיכולוג מורשה ומחזיק בתעודות הדרושות. כשאתם מגיעים בפעם הראשונה לקליניקה, העיפו מבט על התעודות על הקיר (הפסיכולוג מחויב להציג את תעודותיו ובעיקרן את תעודת הרישיון). כך תהיו בטוחים שהוא עבר את כל המסלולים הדרושים ושהוא אינו שרלטן.
שיחת הטלפון הראשונית
כבר בשיחת הטלפון הראשונית תוכלו לברר האם הפסיכולוג הוא באמת פסיכולוג מומלץ עבורכם. ראשית, באופן הטכני – היכן הוא יושב, באילו ימים הוא זמין, מה התשלום עבור פגישה וכדומה; שנית, באופן פרקטי – היכן הוא למד, האם יצא לו לטפל בבעיות כמו שלכם (את השאלה הזו שאלו רק אם תרגישו בנוח, כמובן), ושלישית, תוכלו להתחיל לגבש רושם ראשוני – כלומר, האם אתם מרגישים בנוח לדבר איתו? האם אתם מרגישים שהשיחה קרה ומנותקת, או דווקא חמימה ואנושית? מהו הרושם הראשוני שגיבשתם?
הפגישה הראשונה
גם אם תבצעו את כל השלבים הנ"ל, קשה לדעת אם הפסיכולוג הוא בשבילכם עד שלא מגיעים לקלינקה שלו ויושבים לפחות פגישה אחת. כבר בפגישה הזו תתחילו להבין האם נוצר "קליק" ביניכם לבין המטפל, האם אתם מרגישים בנוח איתו והאם אתם חושבים שהוא באמת יכול לעזור לכם. אל תצפו שיקרו ניסים כבר בפגישה הראשונה עם הפסיכולוג, ודעו שהקשר בין פסיכולוג ומטופל הולך וצומח עם הזמן; אבל כן תקבלו את התחושה האם אתם רוצים להמשיך והאם ישנה התאמה, או שהפסיכולוג הזה הוא לא עבורכם.
היו סבלניים בתהליך
לעתים יעברו 2-3 פגישות לפני שתבינו אם הפסיכולוג מתאים לכם או לא, ולעתים תאלצו לעבור כמה אנשי מקצוע עד שתמצאו את ה"קליק" עם הפסיכולוג. תוכלו להתייעץ עם הפסיכולוג עצמו, לספר לו מדוע אתם מתלבטים אם להמשיך איתו ולראות האם יש משהו שהוא יכול לעשות כדי לגרום לכם להרגיש יותר בנוח.
למרות שזה יכול להיות תהליך קצת מתיש – בעיקר נפשית – חשוב מאוד למצוא את המטפל שתרגישו איתו בנוח לעבור תהליך כל כך עמוק ורגיש.