התחום של רשלנות רפואית מהווה חלק מעולם המשפט של רשלנות באופן כללי. ההנחה בתחום זה היא שהתנהגות לא הולמת של אדם אחד גרמה לנזק ישיר בגופו, נפשו או רכושו של אדם אחר. רשלנות רפואית קשורה לאנשי צוות רפואי שהחליטו החלטה או ביצעו פעולה שיש קשר סיבתי ישיר והדוק בין ביצועה לבין פגיעה ו/או נזק שנגרמו למטופל. חשוב לדעת שמדובר באחד מתחום המשפט הסבוכים והפתלתלים ועל מנת להכריע בתיק או דיון של תביעת רשלנות רפואית יש להוכיח גם את הקשר הסיבתי והישיר, גם את מהלך וסדר הפעולות כפי שבוצע בעת התרחשותו וכמובן להציג כל מסמך רפואי שעשוי לסייע לשפוך אור על השתלשלות העניינים.
מה לעשות בעת חשד לרשלנות רפואית?
כיום ישנם לא מעט עורכי דין רשלנות רפואית שיידעו בדיוק מה הכי נכון לעשות ואיך הכי כדאי להתנהל כאשר יש חשד למקרה של רשלנות רפואית. בדיונים בנושא זה אין די רק בצד המשפטי, שכן יש צורך לנתח על ידי מומחה רפואית את הפעולות שבוצעו או ההחלטות שהתקבלו, שכן אנשי המשפט לא יהיו בקיאים דיים במונחים רפואיים או ביצוע תהליכים פתולוגיים. זו הסיבה שבתיקים אלה יש צורך בהגעתם של מומחים רפואיים שיוכלו לתת את חוות דעתם המקצועית על סמך הממצאים המוצגים בפניהם וכמובן על סמך הידע והניסיון הרפואיים שברשותם.
איך מתנהלים דיונים הקשורים ברשלנות רפואית?
ראשית – מדובר בתהליך משפטי לכל דבר ועניין. ראיות וטענות מוצגות בפני השופט היושב בדין ולאחר מכן מגיע תורם של העדים השונים. אלה יכולים להיות אנשי צוות רפואי שהיו נוכחים במקום, שהיו עדים לדברים שנאמרו או החלטות שהוחלטו או אנשי צוות שהיוו חלק מהצוות המטפל המדובר. מסמכים רפואיים הקשורים למקרה יוצגו, תוך הדגשת הסעיפים או המידע הרלוונטיים למקרה או לתביעה ועורכי הדין של שני הצדדים יורשו לשאול שאלות, לרדת לעומקם של דברים, וכמובן ינסו לשכנע את השופט כי מה שנאמר מסייע להוכחת הטיעונים שאותם הם מייצגים. מומחה רפואי יהיה בין העדים שיגיעו ויחווה את חוות דעתו כאמור.
מה חשוב לדעת על תביעות של רשלנות רפואית?
ברוב המקרים – מוגשות תביעות אלה זמן רב לאחר קרות המקרה המדובר. מכיוון שמדובר באנשים שעברו מחלה או הליך רפואי – לעיתים הם ימתינו להחלמה מלאה בטרם יפנו אל עורך דין ויחלו את תהליך התביעה. בנוסף לכך עלולים להיות מקרים שבהם המטופל המדובר נפטר ובני משפחתו או מקורביו הם אלה שיגישו את התביעה ומכיוון שלא מדובר בהם – יהיה קשה הרבה יותר לשחזר את הפעולות ולהבין לעומק את הדברים שקרו. יחד עם זאת – אין ספק שמי שאכן נפגע בשת התרשלות או התנהגות לא נאותה מצד צוות רפואי – זכאי לפיצוי על כך.