הריון היא תקופה מופלאה, מרגשת ומלאה בהתחלות חדשות, אך אין ספק שהיא עמוסה גם בלא מעט חששות ופחדים לקראת העתיד לבוא. זה לא עוזר שיש כל כך הרבה מידע חדש שצריך ללמוד, שכן מדובר על עולם חדש לגמרי. אם אתן בהריון הראשון שלכן, אתן בטח עדיין לא בטוחות כיצד מחשבים את שבועות ההריון, ובטח לא מה כל שבוע מסמל; אתן בטח שואלת את עצמכן האם צריך לחשב לפי שבועות או האם לפי חודשים, ומה המשמעות של כניסה לשליש מסוים בהריון.
הכתבה הבאה תנסה לעזור לכן לחשב את שבועות ההריון, ולהבין מה המשמעות של הספירה (הקצת מוזרה) הזו!
מה זה מחשבון הריון?
אחת הדרכים לחשב שבועות הריון היא להשתמש במחשבון הריון. במחשבון הריון תוכלו להזין את התאריך האחרון בו קיבלתן מחזור, ולפי תאריך זה יחושב בדיוק שבוע ההריון בו אתן נמצאות וכן תאריך הלידה המשוער. את מחשבוני ההריון אפשר למצוא באינטרנט או להוריד אפליקציות ייעודיות.
אפשר לומר באופן כללי שהריון נמשך כ-280 ימים (40 שבועות) מתחילת המחזור האחרון, או 266 ימים (38 שבועות) מתאריך ההתעברות המדויק. בממוצע, הריון נמשך תשעה חודשים ושבוע. כשאתן משתמשות במחשבון הריון, כנראה תקבלו תוצאה כזו, למשל: "שבוע 20 + שלושה ימים", שכן מחשבון הריון – וכן גם רופא נשים – סופר כך את ההריון, לפי שבועות וימים.
מחשבון הריון סטנדרטי יגדיר את שבועות ההריון כך:
חודש ראשון (שבוע 1-6)
חודש שני (שבוע 7-10)
חודש שלישי (שבוע 11-15)
חודש רביעי (שבוע 19-16)
חודש חמישי (שבוע 20-23)
חודש שישי (שבוע 24-27)
חודש שביעי (שבוע 28-32)
חודש שמיני (שבוע 33-36)
חודש תשיעי (שבוע 37-42)
כאשר השליש הראשון הוא שבועות 1-13, השליש השני מורכב משבועות 14-26, והשליש השלישי מורכב משבועות 27-42.
החשיבות של חישוב שבועות
למחשבון הריון וספירת השבועות יש כמה משמעויות. ראשית, ישנה הסיבה הברורה ביותר – כך נוכל לדעת מה תאריך הלידה הצפוי. כמובן, כל הריון הוא שונה ולא מדובר פה על מדע מדויק; היריון יכול להקדים או לאחר, אבל לפחות יש לנו צפי שעוזר לנו להתכונן נפשית ופיזית לקראת המאורע המרגש.
שנית, לשבועות הריון יש משמעות נוספת הקשורה לתהליך ההריון עצמו. לפי שבועות ההריון, רופא נשים מבצע את הבדיקות השונות, וכך גם תדעו להכין את עצמכן ולהתכונן לתסמינים שסביר שתרגישו במהלך שבוע מסוים. כך, למשל, בשבועות הראשונים ללידה טבעי שתרגישו עייפות; בשבוע ה-18 יש סיכוי שכבר תרגישו בעיטות, ותצטרכו להיות אחרי בדיקת סקר שליש ראשון וכן בדיקת חלבון עוברי; בשבוע ה-27 תהיו רגע לפני כניסה לשליש השלישי, כדאי שתהיו כבר אחרי בדיקת העמסת סוכר ויש סיכוי סביר שתלכו לשירותים הרבה יותר מבדרך כלל… והחל מהשליש השלישי תצטרכו לעבור חיסון שעלת, ותתחילו להרגיש כבדה מהרגיל, שכן הלידה מתקרבת יותר ויותר!