חשוב לדעת שהעיסוק במכירת תכשיטים (מסחר בתכשיטים) בישראל, אינו מחייב רישיון מיוחד מטעם המדינה, וזאת למעט צרכי הבירוקרטיה הכוללים בין היתר פתיחת תיק עוסק מורשה במשרדי מע"מ (מס ערך מוסך), ומשרדי מס הכנסה. יחד עם זאת, חשוב לציין שקיימת דרישה להחזקת רישיון מיוחד מטעם משרד הכלכלה לכלל העוסקים בשיבוץ יהלומים בתכשיטים. לפיכך, כל אחד אשר מעוניין להתחיל במכירת תכשיטים באופן מסחרי, ראשי לעשות זאת בהתאם לפעילות תקינה מול רשויות המס של מדינת ישראל.
עיסוק במכירת תכשיטים ותקנים
כאשר מדברים על עיסוק במכירת תכשיטים מדברים בין היתר על מכירה של תכשיטי זהב כאלו ואחרים, ולכן, חשוב שתכירו את תקן זהב 299 שהוא למעשה תקן ישראלי של כל מוצרי הזהב הנמכרים בשטח מדינת ישראל. על פי תקן זה, כל מוצרי הזהב המיועדים למכירה בישראל, שמשקלם עולה של 2 גרם, חייבים למעשה לעבור תהליך לצרכי אימות דרגת טוהר הזהב, כאשר התקן קובע כי על מוצר זהב חייבים להופיע שלושה סימני אימות שונים: סימן היצרן או היבואן (בראשי תיבות ברוב המקרים), סימן טוהר הזהב (סימון בקרט או באלפיות) וסימון בכל הנוגע לאימות טוהר הזהב. חשוב לציין שמוצרי זהב אשר אינם מסומנים בסימנים אלו אינם יכולים להיות משווקים, וכל אדם המשווק אותם ללא סימונים אלו חשוף לקנסות כספיים. כמו כן, חשוב לציין שמדי יום נערכות ביקורות מטעם עובדי הפיקוח האמונים על הנושא בקרב מגוון מייצג של חנויות תכשיטים בכל רחבי הארץ.
תקן ישראלי חשוב נוסף בתחום מכירת תכשיטים, הינו תקן 5562. תקן זה קובע את הגבלת הניקל בסגסוגות שונות המשמשות לייצור מוצרים הבאים במגע ישיר עם הגוף והוא תקף על מוצרי תכשיטים שונים כגון: שרשראות, תליוניום, צמידים, טבעות נישואין, שעונים וכדומה. על פי דרישות התקן, חלה חובה בבדיקת מוצרים אלה לפני שיווקם לקהל הרחב.
ביטול עסקאות תכשיטים
בהתאם לתקנות הגנת הצרכן אשר נכנסו לתוקפן בשנת 2010, נקבעה הזכות לביטול עסקאות מסוימות על ידי הצרכן עצמו. בכל הנוגע למכירת תכשיטים, תקנות אלו חלות על תכשיטים אשר נמכרו בסכום של 50 ועד 3,000 שקלים, כאשר למוכר ניתנת הזכות לחייב את הצרכן בדמי ביטול בשיעור של 5% מגובה העסקה ו/או בסכום כולל של 100 שקלים (הנמוך ביניהם). יחד עם זאת, חשוב לציין שתקנות הגנת הצרכן בכל הנוגע לביטול עסקה בתחום התכשיטים, אינן תקפות במקרים בהם שווי התכשיט הינו מעל 3,000 ₪.
לסיכום, אנשים המעוניינים להתחיל למכור תכשיטים באופן מסחרי (גם במקרים בהם מדובר במספר מצומצם של פריטים), חייבים לבסס את ידיעותיהם על מקורות מידע שונים העוסקים בתחום מכירת תכשיטים. בדומה לכל תחום עיסוק אחר, גם כאן קיימת חשיבות רבה למידע העומד לרשות המוכר/משווק וזאת על מנת להימנע ממצבים בהם הוא עובר על החוק ללא ידיעה.