לפעמים קורים בחיינו מצבים בהם אנחנו מעוניינים להשתמש בשירותיו של חוקר פרטי. מצבים מעין אלה יכולים להיות חשד לבגידה מצד בן או בת הזוג, חבר או קרוב משפחה שנראה כאילו נעלם מעל פני האדמה ואנו מעוניינים לאתרו, שותף עסקי או עובד בעסק שמתנהל בצורה מחשידה ועוד. חוקרים פרטיים מועסקים גם בארגונים ומבצעים חקירות ביטוח, חקירות כלכליות, ריגול עסקי, חקירות בתחום הנוער וכיוצא בזה.
בין אם אתם אנשים פרטיים שמבקש להעסיק חוקר פרטי או בעלי עסק המעוניינים לשכור את שירותיו של חוקר, ישנם דברים שכדאי לדעת מראש על בחירת חוקר פרטי; ותוכלו לקרוא אותם ברשימת הטיפים שלפניכם.
1. בחרו חוקר פרטי מוסמך בלבד
הדבר הראשון שעליכם לבדוק לגבי החוקר הוא אם הוא מחזיק ברשיון חוקר פרטי ממשרד המשפטים. חוקר פרטי מקבל רישיון כזה רק לאחר התמחות במשרד חקירות מורשה במשך שלוש שנים ועמידה בבחינה מטעם משרד המשפטים. בנוסף, רק לאחר שהחוקר עבד חמש שנים כחוקר פרטי מוסמך, הוא יכול לקבל ממשרד המשפטים רישיון לניהול משרד חקירות.
2. בדקו מהו ניסיונו של החוקר
למרות שכישרון טבעי ואינטואיציה הן תכונות חשובות לחוקר פרטי, תחום החקירות הפרטיות הוא תחום בו המצוינות מתפתחת ככל שצוברים יותר ניסיון חיים, מפתחים רגישות גבוהה לסביבה, לומדים התנהגויות מגוונות של אנשים ונחשפים למצבים לא שגרתיים. לפיכך, כדאי לבדוק עם החוקר הפרטי כמה שנות ניסיון מקצועי יש לו ולהעדיף אדם בן 40 ומעלה עם ניסיון חיים עשיר.
3. פנו לחוקר שמתמחה בתחום הרלוונטי
עולם החקירות הפרטיות הוא מגוון מאד ומתפרש על פני תחומים שונים: חקירות כלכליות, חקירות אישות, חקירות ביטוח, חקירות פליליות ועוד. בהתאם לכך הרבה חוקרים פרטיים ומשרדי חקירות ממצבים את עצמם בתחום ספציפי או מספר תחומים. לפני שאתם פונים לחוקר או למשרד חקירות, בדקו שתתחום ההתמחות שלהם רלוונטי לצרכים שלכם.
4. ודאו שהחוקר הפרטי מקפיד על אתיקה ושומר על החוק
מטבע הדברים חקירות פרטיות מתחככות לא פעם בתחומים מפוקפקים, בעולם הפשע, ובפעולות לא חוקיות. יש לוודא מראש עם החוקר הפרטי שבמהלך החקירה יישאר בתחום האתי ויבצע רק פעולות שהן במסגרת החוק והמוסר. יש לכך חשיבות מיוחדת שכן חוקרים פרטיים נדרשים לא פעם להעיד בבתי משפט.
5. בדקו שיש לכם כימיה עם החוקר
על פי רוב חקירות פרטיות מתבצעות בחשאי ועוסקות בנושאים רגישים מאד. הלקוח לא תמיד יוכל לספר על החקירה לאנשים הקרובים אליו, והאדם היחיד אותו יוכל לשתף בחששותיו ומחשבותיו יהיה החוקר. לכן, רצוי שבין הלקוח והחוקר יהיו חיבור אישי, הבנה מלאה ואמון. מאידך, החוקר חייב גם להישאר מקצועי וענייני, ולא לנסות להשפיע על הלקוח לשום צד. קחו עוד טיפ קטן: אם החוקר מספר לכם על לקוחות אחרים שלו והחקירות שהוא מבצע עבורם, זה סימן רע מאד.